Μελαμίνη στο βρεφικό γάλα

Τώρα και στις ΗΠΑ!
Ίχνη μελαμίνης* ανιχνεύθηκαν σε βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ

Ίχνη μελαμίνης ανιχνεύθηκαν σε δείγματα βρεφικού γάλακτος από τρεις μεγάλες εταιρείς της αμερικανικής αγοράς, ωστόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή.

Η FDA εκτιμά ότι δεν πρόκειται για νοθεία, όπως συνέβαινε με το γάλα που προκάλεσε πέτρες στα νεφρά σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά στην Κίνα, αλλά για τυχαία μόλυνση στη διαδικασία παρασκευής.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για ίχνη μελαμίνης σε επίπεδα τόσο χαμηλά [...] ώστε δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος» δήλωσε η Τζούντι Λίον, εκπρόσωπος της FDA.

Η διαβεβαίωση αυτή φαίνεται πάντως να βρίσκεται σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωση της υπηρεσίας στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να καθοριστούν όρια ασφάλειας.

H FDA ανίχνευσε τώρα μελαμίνη σε ένα δείγμα δημοφιλούς βρεφικού γάλακτος, και μια ουσία που συνδέεται με τη μελαμίνη σε ένα δείγμα διαφορετικής μάρκας. Ένας τρίτος μεγάλος παρασκευαστής βρεφικού γάλακτος παραδέχτηκε στο AP ότι εντόπισε μελαμίνη στη διάρκεια εσωτερικών ελέγχων.

Η Υπηρεσία αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταρείες, ωστόσο έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Associated Press, αξιωποιώντας τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση στις κρατικές πληροφορίες, δείχνουν ότι πρόκειται για τις Abbot Laboratories, Nestle και Mead Johnson. Οι τρεις εταιρείες παράγουν το 90% του βρεφικού γάλακτος στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της FDA, η μόλυνση προέκυψε κατά τη διαδικασία παρασκευής, ή από υλικά που ήρθαν σε επαφή με τη συσκευασία. Η μελαμίνη υπάρχει μεταξύ άλλων σε πλαστικές συσκευασίες προϊόντων και σε υγρά καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων.

Στην περίπτωση του κινεζικού σκανδάλου, η μελαμίνη είχε προστεθεί επίτηδες σε πρώτες ύλες επειδή περιέχει άζωτο και κάνει τα τρόφιμα να φαίνονται πλουσιότερα σε πρωτεΐνες.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=961766
----


Άλλη μία προσπάθεια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να κουκουλώσει τα πράγματα. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της είχε αναφέρει επί λέξη: "Ο FDA αυτή τη στιγμή αδυνατεί να εξακριβώσει σε ποιά επίπεδα η μελαμίνη δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία". Τώρα αλλάζει την ανακοίνωση και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να προσφέρει επιστημονικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την απόφασή τους να χρήσουν τη μελαμίνη ακίνδυνη. Απλά προσπαθούν να συγκαλύψουν τις εταιρείες που παράγουν τις παιδικές φόρμουλες ώστε να μη χάσουν χρήματα!

Από το άρθρο στην ιστοσελίδα NaturalNews


90 τοις εκατό της παιδικής φόρμουλας που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ βρέθηκε μολυσμένη με μελαμίνη.
Φαίνεται αστείο αλλά ο FDA υποστηρίζει πως 1ppm (parts per million) μελαμίνης στη παιδική φόρμουλα προέρχεται από το σύστημα συσκευασίας. Ωστόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP αναφέρει πως όταν ένα τρόφιμο επιμολύνεται με μελαμίνη λόγω της συσκευασίας η επιμόλυνση μετριέται μόλις στα 15 ppb (parts per billion!) Ωστόσο τα τεστ που έκανε η ίδια υπηρεσία Τροφίμων στη φορμουλα της εταιρείας Mead Johnson έδειξε μετρήσεις 245 ppb ή 1600% περισσότερη μελαμίνη από αυτή που θα βρισκόταν στο προϊόν εάν επρόκειτο για επιμόλυνση από τη συσκευασία. Ο FDA δεν έχει απάντηση για την προέλευση της 'έξτρα' μελαμίνης...

Δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και η πιο πιθανή θεωρία είναι η ακόλουθη:

Η μελαμίνη προέρχεται από τις ζωοτροφές. Η επιμόλυνση με μελαμίνη μπορεί να περάσει από την αγελάδα στο γάλα της και από κει στο τελικό προϊόν, στην πρωτεϊνη γάλακτος που χρησιμοποιείται σε αυτές τις φόρμουλες. Οπότε ή οι κατασκευαστές των προϊόντων πρόσθεσαν μελαμίνη όπως έγινε και στην Κίνα ή πρόκειται για ένα πρόβλημα επιμόλυνσης που αφορά όλη τη βιομηχανία γάλακτος (γιατί αν το γάλα είναι μολυσμένο με μελαμίνη, αυτό σημαίνει πως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα έχουν μελαμίνη, όχι μόνο οι παιδικές φόρμουλες). Επίσης αν μία φάρμα χρησιμοποίησε φθηνές ζωοτροφές από την Κίνα, μπορεί να επιμολύνει όλη την παραγωγή γάλακτος αφού το γάλα από διάφορες φάρμες συγκεντρώνεται και επεξεργάζεται μαζικά πριν τη διανομή.

Σταματήστε λοιπόν να αγοράζετε βρεφικό γάλα σε σκόνη και αρχίστε να ταίζετε το μωρό σας αυτό που πρέπει: Ανθρώπινο μητρικό γάλα. Αυτό είναι το καλύτερο βρεφικό γάλα στον κόσμο.

*
Η κατανάλωση μελαμίνης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά (πέτρες στα νεφρά) και σε νεφρική ανεπάρκεια.


Δημοφιλείς αναρτήσεις