Το Facebook εξοστρακίζει τον μητρικό θηλασμό


ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΩΣ «ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ» ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Το Facebook εξοστρακίζει τον μητρικό θηλασμό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα Καρολίνα Παπακώστα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4495128&ct=1

«ΘΗΛΑΣΑ και τα δύο μου παιδιά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν αισθάνθηκα για μια στιγμή ότι αποτελώ υλικό άσεμνου περιεχομένου. Πόσο μπορεί να προκαλέσει ένα μωρό το οποίο απλώς τρώει όπως η ίδια η φύση τού έμαθε;» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαίρη Βελλή, μητέρα δύο παιδιών.

Το Facebook εξοστρακίζει από τις σελίδες του τον μητρικό θηλασμό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών του. Η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου Τύπου Βarry Schnitt ότι θα διαγράψει όλες τις φωτογραφίες μητέρων που θηλάζουν τα βρέφη τους από τα προφίλ των χρηστών με τη δικαιολογία ότι είναι... ανάρμοστες. Μάλιστα, οι χρήστες που έχουν ανεβάσει φωτογραφίες θηλασμού οι οποίες διαγράφηκαν, αν επιχειρήσουν να τις δημοσιεύσουν ξανά, θα αποκλειστούν από την ιστοσελίδα. Βέβαια, ο κ. Schnitt επεσήμανε ότι η πλειονότητα των φωτογραφιών θηλασμού ακολουθούν τους κανόνες που έχει θέσει το site και δεν έχουν διαγραφεί. Η κίνηση αυτή του Facebook έχει προκαλέσει συζήτηση για τον θηλασμό των βρεφών σε δημόσιο χώρο σε αρκετές χώρες.

«Μου κάνει εντύπωση που η κίνηση αυτή ξεκίνησε από χώρες του εξωτερικού γιατί ο θηλασμός εκεί είναι πολύ διαδεδομένος. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βλέπουν μια γυναίκα να θηλάζει. Την θεωρούν μάλιστα μια ιερή εικόνα όπως και είναι. Η ζωοδότρα φύση που προσπαθεί να μεγαλώσει το παιδί που έχει φέρει στον κόσμο» αναφέρει η κ. Πέρμα Πανανή, γραμματέας του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας. Προσθέτει δε ότι «στο Facebook υπάρχουν άλλες άσεμνες φωτογραφίες και θεωρούν προκλητική μια γυναίκα που θηλάζει; Πώς μπορεί να προκαλέσει μια μητέρα που εκείνη την στιγμή ταΐζει το μωρό της; Ακόμη και στην αγιογραφία υπάρχει και η Παναγία η θηλάζουσα. Δεν μπορεί να μπει ο θηλασμός σε μια τέτοια κατηγορία επειδή υπάρχουν κάποιοι στενόμυαλοι. Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το πραγματικό κίνητρο μιας τέτοιας κατάστασης στον χώρο του Διαδικτύου».

Ήδη, έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια ομάδα, με περίπου 132.000 μέλη που κατακρίνουν την απαγόρευση δημοσίευσης φωτογραφιών θηλασμού. Άρχισε από μια ομάδα μητέρων και επιγράφεται «Ηey, Facebook, breastfeeding is not obscene (official petition to Facebook)» (Facebook, o θηλασμός δεν είναι αισχρός). Στόχος είναι η ηλεκτρονική συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υπογραφών για να αποσυρθεί αυτή η «απαγόρευση».

Δημοφιλείς αναρτήσεις