Τα επεξεργασμένα κρεατικά συνδέονται με κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά




Με πληροφορίες από το Reuters Health.

Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά επεξεργασμένα κρεατικά όπως το μπέικον και τα λουκάνικα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για λευχαιμία, ενώ τα λαχανικά και τα προϊόντα σόγιας μπορούν να προστατεύσουν ενάντια στον καρκίνο, αναφέρει μία νέα έρευνα.

H έρευνα διεξήχθη στην Ταϊβάν, ανάμεσα σε 515 παιδιά και εφήβους με λευχαιμία και χωρίς λευχαιμία. Eκείνα τα άτομα που κατανάλωναν επεξεργασμένα κρεατικά και ψάρι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν λευχαιμία σε σχέση με τα άτομα που σπάνια κατανάλωναν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Από την άλλη, παιδιά που κατανάλωναν συχνά λαχανικά και προϊόντα σόγιας, όπως τόφου, είχαν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν λευχαιμία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έτρωγαν τέτοια τρόφιμα.

Τα ευρήματα, όπως αναφέρθηκαν στην ιστοσελίδα του BMC Cancer, δείχνουν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ τροφίμων και κινδύνου λευχαιμίας – αλλά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Ο Δρ. David C. Christiani της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ένας από τους ερευνητές της ομάδας, δήλωσε πως σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει και στο παρελθόν, θα συμβούλευε τους γονείς να προσέχουν να μην καταναλώνουν τα παιδιά τους μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων κρεατικών και ψαριών.

Κατά την επεξεργασία αυτών των τροφίμων, προστίθενται συντηρητικά και προσθετικά γεύσης όπως αλάτι, ζάχαρη και χημικά όπως οι νιτροζαμίνες (που έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις). Αντίθετα τα λαχανικά και η σόγια περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση τέτοιων καρκινογόνων ουσιών.

Τα επεξεργασμένα κρεατικά περιλαμβάνουν τροφές όπως μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα και παστά ψάρια.

Πηγή: BMC Cancer, online January 13, 2009.http://www.biomedcentral.com/1471-2407/9/15/abstract



Δημοφιλείς αναρτήσεις