Πρώτες γεύσεις: Από τον 6ο μήνα


  • Πουρές από μπανάνα
Καλή πηγή καλίου
1 μικρή ώριμη μπανάνα
1-2 κουταλιές της σούπας ρυζάλευρο
2 κουταλιές της σούπας μητρικό γάλα
Ανακατεύετε καλά τις μπανάνες έως ότου πήξουν. Αναμιγνύετε το ρυζάλευρο με το γάλα, και τα ρίχνετε στη μπανάνα. Προσθέστε γάλα ή ρυζάλευρο εάν θέλετε να κάνετε ένα πιο αραιό ή πιο πυκνό πουρέ αντίστοιχα.
____________________________


  • Πουρές από καρότο και ραπανάκι
Καλή πηγή betacarotene
1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε σχήμα κύβου
1 ραπανάκι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε σχήμα κύβου
Βράζετε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν πιο τρυφερά. Τα κάνετε πουρέ σε ένα μπλέντερ και προσθέτετε στο μίγμα βρασμένο κρύο νερό ή γάλα.
_____________________________________
  • Πουρές από μπρόκολο και κουνουπίδι
Καλή πηγή βιταμίνης C και σιδήρου
1 μέτριο κομμάτι μπρόκολο
1 μέτριο κομμάτι κουνουπίδι
Βράζετε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν πιο τρυφερά. Τα κάνετε πουρέ σε ένα blender ή σε ένα moulti και προσθέτετε στο μίγμα βρασμένο κρύο νερό ή γάλα.
_____________________________________

  • Μίγμα γλυκοπατάτας
Καλή πηγή betacarotene
1 γλυκιά πατάτα
Βράζετε στον ατμό την γλυκιά πατάτα ή την βράζετε μέχρι να γίνει πιο τρυφερή. Στραγγίστε και ανακατέψτε το καλά, προσθέτοντας γάλα για να γίνει η κατάλληλη σύσταση.
_____________________________________

  • Πουρές από πατάτα και σπανάκι
Καλή πηγή betacarotene, σιδήρου και βιταμίνης C
1 μεσαία πατάτα, ξεφλουδισμένη και quartered
20g (μια τούφα) σπανάκι
Βράστε την πατάτα σε νερό χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσει. Βράζουμε το σπανάκι στον ατμό και την πατάτα την βάζουμε στο κόσκινο, για τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος. Στραγγίστε την πατάτα και ανακατέψτε την με λίγο γάλα. Κάντε πουρέ το σπανάκι και προσθέστε το στην πατάτα. Αραιώστε το πουρέ με βρασμένο κρύο νερό και γάλα.
_____________________________________

  • Πουρές από αχλάδι και μήλο
Καλή πηγή βιταμίνης C
1 ώριμο αχλάδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
1 μήλο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
Τοποθετήστε το αχλάδι και το μήλο σε μια κατσαρόλα με μια κουταλιά νερό και μαγειρέψτε τα σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας τα συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Κάντε το πουρέ στο μπλέντερ.
_____________________________________

  • Σούπα-πουρές με φακές και ραπανάκι
Καλή πηγή betacarotene, σιδήρου και βιταμίνης Β
50g σκισμένης κόκκινης φακής
120g ραπανάκι , κομμένο σε σχήμα κύβου
Βράστε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν. Βράστε το ραπανάκι στον ατμό ή το φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίστε τις φάκες. Προσθέστε το ραπανάκι και τις φακές σε ένα μπολ. Χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πιρούνι πιέζετε το μίγμα, στραγγίζετε και σερβίρετε.
_____________________________________

  • Πουρές από αβοκάντο και kiwi
Καλή πηγή βιταμίνης Ε και βιταμίνης C
Μισό ώριμο αβοκάντο
1 ώριμο φρούτο kiwi
Ανακατέψτε καλά το αβοκάντο. Ξεφλουδίστε και ανακατέψτε καλά το kiwi. Πιέστε το kiwi σε ένα κόσκινο ώστε να αφαιρεθούν τα κουκούτσια, και μετά ανακατέψτε με το αβοκάντο.
_____________________________________

  • Πουρές από πεπόνι Canteloupe
Καλή πηγή betacarotene και βιταμίνης C
Μεγάλες φέτες Canteloupe ή άλλο είδος πεπονιού, χωρίς σπόρους
Κάντε πουρέ το πεπόνι και, αν θέλετε προσθέστε λίγο ρυζάλευρο για να γίνει πιο πυκνό
_____________________________________

  • Πουρές από Αβοκάντο (‘Τάισε με’ από την Gerrie Hawes)
Είναι φρούτο; Είναι λαχανικό; Όχι, είναι ένα αβοκάντο! Ό, τι όμως και αν είναι, να θυμάστε ότι το αβοκάντο έχει απίστευτες ιδιότητες. Ενώ είναι πλούσιο σε θερμίδες, το αβοκάντο αποτελεί επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στη επούλωση των τραυμάτων, στη δημιουργία μιας υγιούς επιδερμίδας και ενός ακμαίου ανοσοποιητικού συστήματος. Το αβοκάντο περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο έχει ανάγκη το μωρό σας καθώς τα αποθέματα του σε σίδηρο μειώνονται όσο μεγαλώνει. Αν και αυτό δε σας είναι αρκετό, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία δίνουν ενέργεια στο μωρό σας. Επίσης έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο φρούτο!

Για 1 μερίδα (ο πουρές από αβοκάντο δεν καταψύχεται καλά- είναι όμως εύκολος στην προετοιμασίας του, όπως ο πουρές μπανάνας, και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο για να προσφέρετε στον εαυτό σας την απόλαυση μιας ωραίας φρουτοσαλάτας)!
¼ - ½ αβοκάντο (αφήνετε το κουκούτσι στο φρούτο που σας περίσσεψε για να μην σκουρύνει πολύ το χρώμα της σάρκας του). Χαράζετε διασταυρούμενες γραμμές στη σάρκα του φρούτου και στη συνέχεια, με ένα κουτάλι, απομακρύνετε τα ήδη τεμαχισμένα κομμάτια του. Τα περνάτε από το μπλέντερ ώσπου να πάρετε μια λεία, ομοιόμορφη υφή. Σερβίρετε αμέσως, αλλιώς ο πουρές θα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο χρώμα.
_____________________________________

  • Πουρές από Παπάγια (‘Τάισε με’ από την Gerrie Hawes)
Από ένα σπόρο παπάγιας, μπορούμε μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες να πάρουμε ένα καρποφόρο δέντρο 6 μέτρων περίπου! Τα φρούτα συνήθως πωλούνται όταν φτάσουν στο μέγεθος περίπου ενός αχλαδιού και αποκτήσουν ένα πορτοκαλί χρώμα. Μην απογοητευτείτε όταν δείτε τη σάρκα του- το φρούτο περιέχει αρκετούς μαύρους σπόρους τους οποίους θα χρειαστεί να αφαιρέσετε. Η σάρκα της παπάγιας θα πρέπει να έχει παρόμοιο χρώμα με τη φλούδα και είναι μια πλούσια πηγή σε βιταμίνη Α και Β.

Για 1 μερίδα, ¼ παπάγια
Απομακρύνετε τους μαύρους σπόρους. Με ένα κουτάλι, αφαιρείτε τη σάρκα του φρούτου και απλά την περνάτε από το μπλέντερ ώσπου να πάρει μια λεία, ομοιόμορφη υφή.
_____________________________________

  • Πουρές από Πεπόνι (‘Τάισε με’ από την Gerrie Hawes)
Το μωράκι σας κυριολεκτικά θα σας λατρέψει μόλις του δώσετε για πρώτη φορά αυτού του είδους πουρέ! Είναι ένας γευστικότατος ωμός πουρές, οπότε μπορείτε να τον εισαγάγετε στη διατροφή του μωρού σας μόλις αυτό εξοικειωθεί με τα διάφορα μαγειρεμένα πουρέ του 1ου σταδίου και μπορεί να μασουλήσει και λίγο πεπόνι για ποικιλία. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και είναι όλες τους καταπληκτικές για πουρέ. Όταν αγοράζετε ένα πεπόνι πρέπει να προσέχετε να είναι αρωματικό και σφιχτό. Αν είναι ελαφρά μαλακό, αυτό είναι σημάδι ότι είναι ώριμο. Να το διατηρείτε πάντοτε στο ψυγείο επειδή χαλάει εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά πριν το σερβίρετε να το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα για να αναδείξει όλο του το άρωμα. Τα πεπόνια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C και καλίου, αλλά δεν είναι κατάλληλο για κατάψυξη επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Για 1 μερίδα (ακατάλληλο προς κατάψυξη), 1/8 μέτριο πεπόνι
Αφαιρείτε τα σπόρια. Διαχωρίζετε τη σάρκα από τη φλούδα και απλά το περνάτε από το μπλέντερ ώσπου να πάρει μια λεία, ομοιόμορφη υφή.
_____________________________________
Πηγή: http://www.babybaby.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις