Κίνδυνος πρόωρου τοκετού από λάιτ αναψυκτικά

Πιθανή σχέση με πρόωρο τοκετό ενδέχεται να έχει η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα οποία συνήθως σημαίνονται ως λάιτ.

Τα λάιτ προϊόντα είναι ευρέως διαδεδομένα σε αναψυκτικά και χυμούς, αλλά ο δρ Θόρχαλουρ Χάλντορσον από Ίδρυμα Statens Serum στην Κοπενχάγη και οι συνεργάτες του που έκαναν την έρευνα, σημειώνουν ότι «δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια από την κατανάλωση τέτοιου είδους τεχνιτών γλυκαντικών».

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί μελέτησαν τις διατροφικές συμπεριφορές 60.000 γυναικών από τη Δανία κατά τη διάρκεια 25 εβδομάδων εγκυμοσύνης.

Γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα λάιτ αναψυκτικά την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό, σε σχέση με τις γυναίκες που έπιναν αναψυκτικά αλλά όχι λάιτ.

Το ποσοστό ήταν το ίδιο για τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος και αυτές που ήταν παχύσαρκες ή υπέρβαρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το 80% δεν διέπει την ακριβή σχέση μεταξύ κατανάλωσης λάιτ αναψυκτικών και πρόωρου τοκετού, αφού περίπου το 13% των παιδιών γεννιέται πρόωρα.

Σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων, μία επιτροπή για τα συμφέροντα των εταιρειών που παράγουν λάιτ προϊόντα, χαρακτήρισε την έρευνα «παραπλανητική».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις