Η χορτοφαγία πάλι στο στόχαστρο

Αναφέρομαι στο δημοσίευμα που θα βρείτε εδώ, σύμφωνα με το οποίο ένα ζευγάρι χορτοφάγων στη Βόρεια Γαλλία, δικάζεται για το θάνατο της 11μηνης κόρης τους. Φυσικά το «πιασάρικο» κομμάτι της υπόθεσης είναι η χορτοφαγία, αλλά η ουσία δεν είναι στο ότι ήταν χορτοφάγοι αλλά στο ότι ήταν παντελώς ανεύθυνοι. To κοριτσάκι πέθανε από πνευμονία. Γονείς που ήξεραν ότι το μωρό τους χρειάζεται ιατρική περίθαλψη και αδιαφόρησαν, γονείς που έβλεπαν το μωρό να μην παίρνει βάρος και δεν ανησύχησαν. Περιπτώσεις σαν κι αυτή, συμβαίνουν κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο από γονείς που τρώνε κρέας, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε στις εφημερίδες.

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η ημιμάθεια όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι του βιγκανισμού είναι επικίνδυνη, ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν βλέπω να έχει να κάνει με την απόφαση των γονέων να γίνουν βίγκαν όσο με την απόφαση της μητέρας να θηλάζει αποκλειστικά την μικρή σε ηλικία 11 μηνών, τη στιγμή που τα μωρά μετά τους 6 μήνες χρειάζονται στερεές τροφές. Το βρεφικό γάλα μόνο του, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς στις διατροφικές τους ανάγκες. Επίσης όταν μία βίγκαν μητέρα θηλάζει θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι είτε παίρνει συμπλήρωμα Β12 είτε καταναλώνει τρόφιμα ενισχυμένα με Β12 όπως δημητριακά και φυτικά γάλατα και ότι κάνει μία σωστή διατροφή.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο ποστ, ακόμη και οι μεγαλύτεροι οργανισμοί υγείας και διατροφής έχουν δημοσιεύσει έρευνες που αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγία είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και όλες τις περιόδους (βρεφική, εγκυμοσύνη/θηλασμός, εφηβεία κλπ) ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΣΩΣΤΑ. ((βλ.Επίσημη θέση της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων )

Είναι θλιβερό...Και για το κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του, για την αδερφούλα της που κινδυνεύει να μείνει χωρίς οικογένεια , για τους γονείς που θα το κουβαλούν όλοι τους της ζωή, αλλά και για όλους/ες εμάς εκεί έξω που μεγαλώνουν χορτοφάγα υγιέστατα και πανέξυπνα παιδιά και τώρα θα πρέπει πάλι να υπερασπιζόμαστε* και να απολογούμαστε εις διπλούν για την επιλογή μας επειδή δύο ανεύθυνοι γονείς έκαναν τραγικά λάθη. Γιατί γι' αυτό πρόκειται. Για ασυγχώρητα ανεύθυνους γονείς.

* Ως γνωστόν, το χέρι του να γρατσουνίσει ένα βιγκανάκι, θα βρεθούν κάποιοι να ρίξουν το φταίξιμο στην χορτοφαγία.
---------------------------------------------------
Update: Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι το μωράκι πέθανε από ασθένεια που σχετίζεται με πνευμονία. Σημειωτέον, ότι το δικαστήριο δεν φέρει τη χορτοφαγία ως λόγο για το θάνατο του μωρού, απλά πιθανολογούν ότι ο αποκλειστικός θηλασμός από μία μητέρα που προφανώς και είχε φοβερές ελλείψεις η ίδια, μπορεί να προκάλεσε στο μωρό έλλειψη βιταμινών Β & Α με αποτέλεσμα να ήταν πιο ευάλωτο σε ασθένειες.


Δημοφιλείς αναρτήσεις